Европейската агенция по лекарствата не препоръчва блокиране на партидата от ваксината

...
Европейската агенция по лекарствата не препоръчва блокиране на партидата от ваксината
Коментари Харесай

ЕАЛ не препоръчва да се блокира партидата на АстраЗенека

Европейската организация по лекарствата не предлага блокиране на партидата от имунизацията на AstraZeneca, която е подложена на спомагателна инспекция. Това заяви по време на брифинг на здравните управляващи ръководителят на Националния имунизационен щаб маг.-фарм. Богдан Кирилов

До инспекцията се стигна  откакто преди седмица в Австрия почина жена, имунизирана с препарата, а според Европейската организация по лекарствата няма данни смъртният случай да е настъпил поради непосочени в листовката на имунизацията странични реакции.

Партидата съдържа общо един милион дози.

В България пратката от 31 200 дози е получена на 12 февруари и съвсем всички дози ваксини от нея към този момент са приложени, поясни Кирилов. По думите му, няма информация за получени странични резултати у нас, разнообразни от описаните в листовката на препарата: грипоподомни признаци, местна болежка и оток в мястото на поставената ваксина. Ниска е честотата на проявените странични реакции у нас.

Имаме 840 известия за нежелани резултати след слагане на имунизациите. Оплакванията са към 3 на 1000, заяви Кирилов.

Освен Австрия и България, останалите страни, които са получили от партидата са Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция.

Очаква се решение по имунизацията на " Янсен ". Все още няма удостоверение от Европейската комисия за периоди на доставка, нито за точни количества. Продължава инспекцията на съветската ваксина, разгласи. Богдан Кирилов и добави, че в идващите дни и седмици се чака по-конкретна информация.

Страната ни чака в петък нови 31 200 дози от AstraZeneca, като количествата са с 2400 дози повече от контрактуваните. В понеделник ще дойде и регулярната ваксина от 21 060 дози на BioNTech/Pfizer, а средата на седмицата - 33 600 дози от Moderna и 36 000 дози в края на идната седмица още веднъж от оксфордската ваксина.

Председателят на имунизационния щаб уточни, че Еврокомисията е постигнала съглашение с BioNTech/Pfizer за още 4 млн. дози ваксини за страните членки. Те могат да поръчат от новите количества с обезпечена доставка преди края на март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР